UPEK Harnup Özü 2016 yılında Derya Baykal'ın sunduğu Derya'nın Dünyası programında tanıtılmıştır.
Beş Bin Yıllık Mucize “Keçiboynuzu”
Keçiboynuzu/harnup (Ceratonia siliqua): Baklagiller familyasından doğal olarak Akdeniz ikliminde yetişen ve baklaları yenen, her daim yeşil ağaç ya da çalı türü. İngilizcesi “carob” ise de, genelde “St.Johns Bread”olarak bilinir. Almanca’sı da “johannisbrot” dur. Her iki lisanda da “Yakup Peygamber’in Ekmeği”anlamına gelir. Yakup Peygamber’in çölde ekmek yerine tükettiği bir meyvedir. Yaklaşık 5000 yıldan beri bilinmektedir. M.Ö. 79’da patlayan Vezüv yanardağının yok ettiği yerlerdeki yanmış bitki kalıntıları arasında keçiboynuzuna rastlanılmıştır.
Genel Özellikler
Türkiye’de Harnup; Harup, Boynuz, Buynuz, Kutsal kitaplarda “Yaban Balı” isimleri ile adlandırılır.
Birkaç yüzyıl öncesine kadar şeker yerine veya yapılan tatlılarda ağırlıklı olarak harnup kullanılırdı. Günümüzdeki beyaz şeker üretiminin başlaması ile bu kültür ve bu sağlıklı beslenme yapısı yok olmuştur. Harnup ağacı ilk 15 yıl hiç meyve vermeyen bir ağaçtır. Yetişkin bir ağaç 1000 kiloya kadar meyve verebilmektedir.
Keçiboynuzu diğer adıyla harnup, yeryüzünün en eski bitkilerinden olup anavatanı olarak Güney Anadolu, Suriye, Kıbrıs, Yunanistan, İspanya, Fas, Tunus, Cezayir, Filistin ve Libya olup memleketimizde Antalya, Mersin, Silifke, Datça dolaylarında yaklaşık 1500 km’lik sahil şeridinde doğal olarak yetişmektedir.
Türkiye’de tıbbi bitki ihracatında en büyük payı Keçiboynuzu almaktadır.
İçeriği: Keçiboynuzunun ortalama %35’i düşük moleküler yapılı karbonhidratlardan oluşur. Gallik asit de vardır. Yine yaklaşık %40’ı yüksek moleküler yapılı nişastadan oluşur. Yağ oranı ise oldukça düşük olup ancak %1’dir. Bu özelliğinden dolayı da migreni tetikleme olanağı yoktur. Düşük kalorilidir.
Ayrıca A, B, B2, B3 ve D vitaminleriyle kalsiyum, sodyum, potasyum ve fosfor yönünden son derece zengin olan keçiboynuzu, bu açıdan çocukların vücut ve zeka gelişimine büyük katkı sağlar.
Olgunlaşmadan yenirse bağırsakları yumuşatır, olgunken kabızlık yapar. Yabani olanların tohumlarına Kırat veya Karat adı verilir. (0,2 gram 1 karat) Keçiboynuzunun çekirdek ağırlıkları birbirine çok yakın olduğu için eski çağlarda ağırlık ölçüsü olarak kullanılmış ve hassas ölçümü sayesinde mücevher tartımında kullanılmıştır. Bugün mücevher ağırlık birimi olan karat, adını keçiboynuzundan almıştır.
Tohumlarından zamk elde edilmekte ve yurt dışına ihraç edilmektedir. Kâğıt ve Mobilya sanayinde de kullanılmaktadır.
Gallik asit içeriyor!
Keçiboynuzunun içerdiği gallik asiti insan sağlığı üzerinde öylesine çok yönlü özellikleri olan bir maddedir ki; insan hayatında bu maddelerin önemi öğrenince mutfağından keçiboynuzunu ve pekmezini eksik etmek istemiyor. Gallik asit çok yönlü bir maddedir. Bu maddenin belirtilen bu özelliklerini artıran ve takviye eden, keçiboynuzunda bulunan promotor maddelerdir.
Gallik asitin özellikleri:
* Analgesic/ ağrı kesici
* Antiallergenic/ alerjiye karşı
* Antiasthmatic/ astıma karşı
* Antibacterial/ bakteri yok edici
* Antibronchitic/ bronşite karşı
* Anticancer / kansere karşı
* Antihepatotoxic/ karaciğeri toksinden arındırıcı
* Antioksidant/ serbest radikalleri yok edici
* Immunostimulant/ bağışıklık sistemini güçlendirici
* Antiviral/ mikroplara karşı* Antiseptic/ antiseptik
* Cancer-preventive/ kansere karşı koruyucu
* Antinitrosaminic/ nitrozamin yok edici
* Bronchodilator /bronş genişletici
* Antipolio/ çocuk felcine karşı