Nar Özü

Nar özünün faydaları nelerdir?

Ülkemiz birçok meyvenin yetiştiği ve bu meyvelerin çeşitli şekillerde farklı tüketimlerinin yapıldığı ülkelerden bir tanesidir. Orta kuşakta yer alması ve farklı yükseltilerde bulunması hemen hemen her çeşit meyvenin ülkemizde yetişmesini sağlamaktadır. Ülkemizde yetişen ve oldukça faydalı meyveler arasında yer alan nar da çokça bulunan meyvelerdendir. Nardan üretilen nar özü de özellikle salata ve yemeklerin vazgeçilmez sosları arasında yer alır. Oldukça sevilen soslardan bir tanesi olan nar özü oldukça lezzetli ve faydalı soslardan bir tanesidir.

Nar, içindeki küçük çekirdekleri ile yüzlerce tanecikten meydana gelen gövdesi ile ekşimsi ve bazen de tatlı bir tada sahip ılıman iklimlere özgü bir meyve çeşidi. Nar içeriğindeki C vitamini, demir, potasyum, polyphenol ile bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Kolesterol ve şekeri dengeleyici özelliğine sahip nar, nar özünün yapımında kullanılan öz meyvedir. Mayhoş bir tadı olan nar özü balzamik sirkeye benzetilmektedir. Nar Özünün, bilinen birçok faydası vardır.

Nar özünün faydaları nelerdir?

  • Nar özü bağışıklığı güçlendirir. Nar özellikle kış aylarında tüketilen meyvelerden bir tanesidir. Kış aylarında tüketilmesi vücut direncinin artmasını sağlar. Kış aylarında soğuktan dolayı düşen bağışıklık direnci nar sayesinde yükseltilebilir. Bu konuda nar özü de en az nar kadar etkili olan ve bağışıklık sistemi koruyan bir besindir.
  • Hipertansiyonu düşürücü etkisi vardır.
  • Kolesterol ve kan şekerini dengeler. Yükselmelerini engeller.
  • Şeker hastalığına iyi gelir.
  • Diş ve dişeti için faydalıdır. Ağız içi kanamalarını kesen etkisi vardır.
  • Kalbi korur. Nar özünün en önemli özelliklerinden bir tanesi de kalp sağlığını korumasıdır. Bu sebeple nar özü tüketimi kalp sağlığı için oldukça önemlidir. Nar özü özellikle kalp damar tıkanıklığını önlemesiyle bilinmektedir.
  • Nar özü enfeksiyonları iyileştirmesi yönüyle de oldukça önemli bir besindir. Nar özünün enfeksiyonlara karşı vücudun direncini de artırdığı da bilinmektedir.
  • Kronik yorgunluğa iyi gelir. Kronik yorgunluk özellikle hiç bitmeyen sürekli kişinin kendini yorgun hissetme halidir. Bu sebeple nar özünün kronik yorgunluğa iyi geldiği de bilinmektedir.
  • Vücuttan toksinleri atma görevi vardır. Nar özü idrar söktürücü özelliği ile vücuttan toksinleri temizler. Böylece kişi daha sağlıklı bir vücuda sahip olur.
  • Bağırsak parazitlerini tedavi eder. Daha çok yaz aylarında bağırsak parazitleri kişileri oldukça rahatsız eden bir durumdur. Nar özü vücutta bulunan parazitlerin giderilmesinde oldukça etkilidir. Aynı zamanda vücutta iyi bakterilerin çoğalmasını sağlayarak, bağırsak florasını düzenler.
  • İshal tedavisinde kullanılır. Nar özü ishal sebebi vücudun su kaybını önleyerek ishalin tedavi edilmesinde kullanılmaktadır. İdrar sökücü özelliği vardır.
  • Düzenli kullanılması ile cilt lekeleri sorunu ortadan kaldırır. Nar özünün düzenli olarak tüketilmesi ciltte görülen sivilce sorunun çözümü konusunda oldukça etkilidir.
  • Basur için kullanır. Makat bölgesinde ortaya çıkan basur kişileri oldukça rahatsız eden bir hastalıktır. Nar özünün az bilinen faydalarından bir tanesi de basur için tedavi edici bir özelliği bulunmasıdır.
  • Romatizma ağrılarını azaltma özelliği bulunmaktadır. Nar özünün en önemli özelliklerinden bir tanesi de özellikli Romatizma ağrıları çeken kişiler için ağrıları azaltma özelliğinin bulunmasıdır. Böylece kişiler daha rahat bir süreç geçirebilir.
  • Tatlı nar suyu kişilerde zaman zaman oluşan ses kısıklığına iyi gelmektedir. Bu sebeple ses kısıklığı bulunan kişiler nar özü tükettiklerinde kısa süre içinde ses kısıklığının ortadan kalkacağı görülmektedir.
  • Kellik tedavisinde başvurulan kaynaklar arasındadır.
  • Böbrek yaralarını iyileştirici etkisi vardır.


Nar özü daha birçok sayılamayan faydası ile tüketiciler ve uzmanlar tarafından şifa deposu olarak nitelendirilmektedir.

Nar özünün besin değerleri
Nar özü, besin değerleri açısından içerdiği karbonhidrat ile öne çıkar. Bir çorba kaşığında 0.7 g karbonhidrat bulunan besin, bu yönü ile günlük değerin yaklaşık %25’ini oluşturur. Bir çorba kaşığında 0.1 g protein bulunduran nar özü, bu alanda da günlük ihtiyacın %2’sini karşılamaktadır. (Günlük 2000 kalorilik bir diyet için geçerli hesaplama miktarlarıdır.)

Nar özü kaç kalori?

Nar Özünün kalori değeri incelendiğinde, 100 gramında 300 kcal kalori bulunur. Ayrıca besinin 1 çorba kaşığı yani 10 gramlık miktarında ise 30 kalori bulunmaktadır.

Nar Ve Nar Özü Tüketimi Nasıl Yapılmalıdır?
Nar tüketilmesi oldukça yararlı bir meyvedir. Bu sebeple birçok farklı formda nar tüketimi gerçekleşmektedir. Nar tedavi edici meyveler arasında görülmektedir. Narın kök, gövde, dal, kabuk ve meyvesi tıbbi tedavi edici olarak kullanılır. Tedavi edici ilaç panzehir ve çeşitli karışımlardan ve merhemlerin yapımında nardan yararlanır.

Nar birçok sektörde kullanılabilen bir meyvedir. Böylece nar kullanımı sayesinde nar özü de üretilmekte özellikle salata ve yemeklerde kullanılabilmektedir.


Tatlı Nar midede çabuk çözülebilen bir meyvedir. Bu sebeple de sindirimi oldukça kolay olan bir meyvedir. Ancak fazla tüketildiğinde midede şişkinlik meydana getirir. Bu sebeple nar, nar özü ve nar suyu gibi ürünlerin tüketim oranına dikkat edilmesi gerekir. Aksi takdirde vücuda yarardan çok zarar vereceği için kişilerde rahatsız edici durumlara neden olabilir.

Olarak görüntüle Kafes Liste
Göre sırala

UPEK Nar Özü - 350 gr

Akdeniz bölgesinde doğal olarak yetişen nar meyvelerinin doğru türleri seçilerek meyvelerin vitamin, mineral ve diğer bileşenlerinin değişikliğe uğramaması için sırasıyla soğuk ekstraksiyon, pastörizasyon ve vakum altında düşük sıcaklıkta evaporasyon işlemi uygulanarak elde edilmiştir.
69,90 ₺

UPEK Nar Özü - 700 gr

Akdeniz bölgesinde doğal olarak yetişen nar meyvelerinin doğru türleri seçilerek meyvelerin vitamin, mineral ve diğer bileşenlerinin değişikliğe uğramaması için sırasıyla soğuk ekstraksiyon, pastörizasyon ve vakum altında düşük sıcaklıkta evaporasyon işlemi uygulanarak elde edilmiştir.
139,00 ₺